Raspust na čistom zraku – izviđačko zimovanje

Igman 92 / Novosti  / Raspust na čistom zraku – izviđačko zimovanje

Raspust na čistom zraku – izviđačko zimovanje

Da se slobodno vrijeme i dani raspusta mogu provesti kvalitetno i sa smislom, dokaz je još jedno zimovanje mladih izviđača iz Odreda izviđača “Igman 92”.

Kao i proteklih deset godina, OI „Igman 92“ sa Ilidže započeo je godinu odlaskom na zimovanje. Ove godine lokacija na kojoj su boravili bio je planinarski dom „Prijatelj prirode“ na Malom polju. Zimovanje je organizovano u periodu od 5. do 15. januara 2020. godine i okupilo je 100 izviđača i planinki sa područja opštine Ilidža.

Osim članova OI „Igman 92“ na zimovanju su bili i izviđači iz odreda izviđača „Bregava“ Stolac što je dalo još veću težinu i priliku mladima da se bolje upoznaju, druže i razmijene znanja i iskustva.

Izviđači uzrasta od 12 do 15 godina su kroz dvije smjene zimovanja imali priliku pobjeći iz smogom okovanog Sarajeva te se uputiti u novu izviđačku avanturu, a ove godine, iskusili su izviđački program na malo drugačiji način – kroz simboliku svijeta vikinga. Naime, podijeljeni u 4 vikinška klana, mladi su se upoznali sa vikinškom kulturom i običajima kroz prezentacije, igre, takmičenja i praktičnu primjenu znanja. Kroz tematiku su ih vodili dugogodišnji izviđački instruktori, sa kojima su iskusili čari izviđaštva, stekli nove prijatelje, boravili u prirodi na svježem planinskom zraku, naučili mnogo novih korisnih životnih i izviđačkih vještina, te u svoja srca zauvijek urezali mnoga lijepa sjećanja.

Ovo je bila prilika za mlade ljude da se na nadmorskoj visini  1246m sklone od gradskog smoga i provedu dane na planini uživajući u čistom zraku uz zdravu atmosferu koja je potreba svake mlade osobe. 

 

 

 

Napišite komentar

Don`t copy text!