WOSM

Igman 92 / WOSM

Svjetska organizacija izviđačkog pokreta

(World Organization of Scout Movement – WOSM)

 

WOSM je međunarodna organizacija koja djeluje globalno te okuplja ukupno oko 40 miliona djece i mladih članova, s područja 169 zemalja i teritorija. Osnovana je 1920. godine. Član je Konferencije ne-vladinih organizacija (CONGO) pri Ujedinjenim narodima, s konzultativnim statusom u Ekonomsko-socijalnom vijeću. Ujedno je i važan partner mnogim agencijama (UNICEF, UNESCO, UNEP, WHO) i kampanjama (Milenijski razvojni ciljevi).

Svjetska asocijacija žena vodiča i žena izviđača (World Association of Girl Gides and Girl Scouts – WAGGGS) je asocijacija koja podržava žene vodiče i izviđačke organizacije u 145 zemalja. Osnovana je 1928. godine u gradu Parád, Holandija i pandan je WOSM-u.

Amblem WAGGGSa

Historijat

Kao rezultat svjetske konferencije održane 1920. tokom prvog Jamboreeja u mjestu Olympia, London, lideri su se složili da se osnuje Međunarodni Biro/Ured Boy Skauta (Boy Scouts International Bureau – BSIB). Kancelarija je smještena u ulici Buckingham Palace Road, London, a tadašnji načelnik za međunarodnu saradnju Boy Skauta Ujedinjenog Kraljevstva, Hubert S. Martin je postavljen za Počasnog Direktora.

 

Prvi zadatak biroa bio je koordinacija rasprava i priprema druge svjetske konferencije u Parizu 1922. godine. Na konferenciji u Parizu, Međunarodna konferencija Boy Skauta, njen odbor i Međunarodni Ured Boy Skauta su osnovani od strane osnivačkih članica organizacije.

 

1961. godine, Međunarodna konferencija je rekonstruisala organizaciju predstavljajući naziv Svjetska organizacija Izviđačkog Pokreta (World organisation of the Scout Movement – WOSM). Međunarodna konferencija postaje WOSMova Svjetska Skautska Konferencija (World Scout Conference – WSC), njen Međunarodni odbor postaje Svjetski Skautski Odbor (World Scout Comitee), a Međunarodni biro postaje WOSMov Svjetski Skautski Biro (World Scout Bureau – WSB).

Svjetska Skautska Konferencija

Svjetska Skautska Konferencija (WSC) je upravljačko tijelo i sastaje se svake tri godine, a prethodi Svjetskom Skautskom Forumu Mladih (World Scout Youth Forum – WSYF).

 

Konferencija je osnovna skupština izviđaštva i sastoji se od 6 članova iz svake od članica izviđačkih Saveza. Ako neka zemlja ima više odreda, odredi čine Savez za koordinaciju i svjetsko predstavljanje. Osnova za priznavanje i članstvo u Svjetskoj izviđačkoj konferenciji uključuje pridržavanje ciljeva i načela WOSMa, kao i neovisnost od političke uključenosti svake članice Saveza.

 

Konferencija se sastaje svake tri godine a domaćin je jedna od članica te se tu dogovara osnovna saradnja i usvaja plan zajedničke koordinacije.

 

Svjetski Skautski Odbor

Svjetski Skautski Odbor je izvršno tijelo Svjetske Skautske Konferencije, sastavljeno od izabranih volontera. Odbor predstavlja Konferenciju između sastanaka cjelokupne Konferencije i odgovoran je za implementaciju odluka Konferencije.

Odbor se sastaje dva puta godišnje, obično u Ženevi. Njihov Upravni odbor, koji čine predsjednik, dva potpredsjednika, savjetnik za mlade i generalni sekretar, sastaju se po potrebi.

 

Odbor se sastoji od 15 članova. 12, svaki iz druge države, se biraju za trogodišnji mandat od strane Svjetske Skautske Konferencije. Članovi, izabrani bez obzira na nacionalnost, predstavljaju interese pokreta u cjelini a ne onih u svojoj zemlji.

Generalni sekretar, blagajnik WOSM-a i predstavnik članova odbora Svjetske Skautske Fondacije su članovi Odbora već po svojoj dužnosti.

Predsjednici regionalnih skautskih odbora učestvuju na sastancima Odbora u konsultativnom kapacitetu.

Nagrada Bronzani Vuk ( The Bronze Wolf Award)

U prvim godinama razvoja Izviđačkog Pokreta širom svijeta, praksa osnivača, Robert Baden-Powell-a, bila je dodjeljivanje Srebrnog vuka – nacionalne britanske nagrade – izviđačima iz bilo koje zemlje koji su uradili izuzetno vrijedan rad za Pokret.

Nagrada je, naravno, bila visoko cijenjena, ali je počelo da se shvata da je nagrada Srebrni vuk bila Britanska, iako ju je izdao Glavni izviđač svijeta.

Shodno tome, Međunarodni Odbor je 1924. godine odlučio da zatraži od Baden-Powell-a da razmotri ideju posebne nagrade koja bi mogla biti ponuđena u njihovo ime “koja će biti dodijeljena po preporuci Međunarodnog Odbora za izvanredne međunarodne usluge za Izviđački Pokret “.

1932. ponovo je otvoreno pitanje i poslije daljih konsultacija sa Međunarodnim Odborom odlučeno je u junu 1934. da se osnuje nagrada Bronzani vuk.

 

 

Kao što samo ime kaže, dekoracija je vuk u bronzi i nosi se oko vrata na zelenoj traci sa žutim ivicama. Bronza je namijerno odabrana u odnosu na “plemenite” metale kako bi naglasili duh jednostavnosti Pokreta. Smatralo se da bi najviša nagrada u Pokretu trebalo da se sastoji od nečega što nema gotovo nikakvu unutrašnju vrijednost. Nagrada je bila – i ostala je od tada – jedina koja postoji na svjetskom nivou.

Na prijedlog jednog od svojih članova, g. Walter H. Heada, Međunarodni Odbor je jednoglasno dodijelio prvog bronzanog vuka lordu Baden-Powellu.

 

U narednih dvadeset godina dodijeljeno je samo još 14 priznanja, od kojih je šest u 50. godini jubileja (1957.). Ovo je u skladu sa politikom Međunarodnog Odbora da se nagrada može dodijeliti samo za “izvanredne međunarodne usluge” i sa njihovom ranijom odlukom da se u bilo kom jednom dvogodišnjem razdoblju obično ne dodjeljuju više od dvije nagrade. Međutim, ova odluka je donijeta kada je snaga izviđača širom svijeta bila mnogo manja nego danas.

 

Danas je Bronzani vuk i dalje jedina nagrada Svjetskog Izviđačkog Odbora – nasljednika Međunarodnog Odbora i dodjeljuje se samo u priznanju izvanrednih usluga od strane pojedinca Svjetskom Izviđačkom Pokretu.

Danas, osamdeset pet godina nakon osnivanja nagrade, ukupno ju dodijeljena 371 nagrada.

Svjetski Skautski Biro

Svjetski Skautski Biro ima sjedište u Ženevi, Švicarska, i ima kancelarije u 6 regionalnih odjeljenja:

  Evropska Regija: Ženeva, Švicarska; Brisel, Belgija; Beograd, Srbija

  Arapska Regija: Kairo, Egipat

  Afrička Regija: Nairobi, Kenija; Cape Town, Sjeverna Afrika; Dakar, Senegal

  Azijsko-Pacifička Regija: Makati City, Filipini; Australija; Nepal; Tokio, Japan

  Međuamerička Regija: Ciudad del Saber, Panama

  Euro-Azijska Regija: Kiev, Ukraina

  siva područja kao Laos i Kuba nemaju izviđaštva

Svjetski Skautski Biro (WSB) je sekretarijat koji izvršava uputstva Svjetske Skautske Konferencije i Svjetskog Skautskog Odbora. Biroom upravlja generalni sekretar, uz podršku tehničkog osoblja.

Osoblje Biroa pomaže Savezima da unaprijede i prošire izviđaštvo tako što obučavaju profesionalce i volontere, uspostavljaju finansijsku politiku i tehnike podizanja novca i pomažu u organizovanju nacionalnih resursa svake zemlje. Također, osoblje pomaže u organizaciji svjetskih događaja kao što je Svjetska Izviđačka Smotra (Jamboree), podržava regionalne događaje i ponaša se kao veza između Izviđačkog Pokreta i drugih međunarodnih organizacija.

Sjedište Biroa

 

 

 

Biro je prvobitno osnovan u Londonu, 1920. godine i zatim premješten u Otavu, Kanada 1959. godine. Međunarodna Konferencija je zapovijedila premještanje Biroa iz Otave, Kanada u Ženevu 01.05.1968. godine.

 

 

 

 

 

 

U augustu 2013. godine, WOSM je najavio premještanje centralne kancelarije Svjetskog Skautskog Biroa (WSB – CO) u Kuala Lumpur gdje je i danas smješten.

Svjetski Skautski centri

Svjetski skautski centar je brend WOSMa, ali sa tri Svjetska izviđačka centra upravljaju regionalna odjeljenja WOSMa kao nezavisno tijelo:

 

  • Kandersteg Međunarodni izviđački centar u Švicarskoj, njime upravlja Scouts International Home Association

 

 

  • Međunarodni izviđački centar u Kairu, Egipat, njime upravlja Arapska regija

 

  • Svjetski izviđački centar Picarquin u Čileu, kojim upravlja Međuamerička regija

Svjetski Skautski programi

The Better World Framework kombinuje nagradu Izviđači svijeta (Scouts of the World), Glasnici mira (Messengers of Peace) i  World Scout Environment kao programske inicijative kojima upravlja Svjetski Skautski Biro.

  

Amblem

 

Baden-Powell je koristio oznaku krina dodjeljivanu Britanskim vojnicima izvidnicima i naknadno je usvojio i modifikovao za Izviđaštvo.

 

Amblem WOSMa i članska oznaka je Svjetski Skautski amblem koji je ljubičasti, okrugli logo sa krinom u centru, okružen užetom svezanim ambulantnim čvorom.

 

Don`t copy text!